SKS
23
Eki 2018
"KUYU" Köpek Gönüllere Taht Kurdu

İstanbul'da 70 metrelik bir kuyudan, içine nasıl girdiği anlaşılamayan yavru köpek 11 günün sonunda kurtarıldı. Kuyu köpeği kurtarma operasyonunun iç yüzünü Maden Fakültesi değerli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Orhan Kural anlattı. Haberi 9 gün sonra, kızı Nil Kural'dan öğrenen Orhan Kural olaya hemen el attı ve Soma ve Ermenek'te de başarılarıyla kendilerinden söz ettiren TTK (Türkiye Taş Kömürü Kurumu) ile görüştü. Enerji Bakanlığı'ndan da izin alarak işe koyuldular.

11  Günlük Macera

Öncelikle AFAD, AKUT, Beykoz Belediyesi, DSİ, İBB, Beykoz İtfaiyesi  ve daha birçok gönüllü topluluk ve veteriner, operasyonla başından beri yakından ilgilendi. İlk günden itibaren  yavru köpeği kurtarmak için birçok yol denendi. Kuyuya su ya da kum doldurmayı bile düşünen ekipler oksijenin zaten az olduğu kastik yapıdan dolayı vazgeçtiler. Son olarak TTK kurumu özel bir sistem kurdular,veterinerlerin de onayıyla  telden bir çember ile hayvanı yukarı çekmek istediler. Bunun için çembere sosis ve annesinin kokusu olan oyuncaklar atıldı. Hatta lazer de tutuldu fakat yavru köpek çembere girmemekte ısrarcıydı. 11 günlük uğraşların sonunda sabah 04.30'da uyurken çemberin içine alınan köpek kurtarıldı.

"HERKESİN BU OLAY ETRAFINDA KENETLENİP TEK YÜREK OLMASI İNSANLIK İÇİN ÜMİT VERİCİ BİR IŞIK OLDU"

Bu kurtarma operasyonuyla, tüm ilgili ekipler aynı zamanda bir rekora imza attı diyebilirz. Dünyada ilk defa bu kadar derinden bir canlı kurtarıldı. Tüm bunların dışında Kural bu olayın yurdışında da çok ilgi gördüğünü ve Türkiye için önemli bir puan kazandırdığını belirtti. Son olarak bu yaşananlar karşısındaki hislerini şu sözlerle özetledi; "Herkesin bu olay etrafında kenetlenip tek yürek olması insanlık için ümit verici bir ışık oldu."

"KUYU" OPERASYONU PLAKET TÖRENİ

Olaya da başından beri şahitlik eden HayKonfed (Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu) Başkan Yardımcısı Şebnem  Aslan 10 Mart'ta okulumuzu ziyaret ederek başta Prof. Dr. Orhan Kural olmak üzere emeği geçen tüm ekiplere ve veterinerlere plaket verdi.